سقف محافظی برای جلوگیری از عوامل طبیعی تابش مستقیم خورشید، وزش باد و ریزش برف و باران می باشد. باعث انسجام سازه و هماهنگی بین ستون و تیر می شود. در این مقاله انواع سازه های سقف در ساختمان سازی را بررسی می کنیم.

کلمات کلیدی انواع سازه سقف ها در ساختمان سازی:

سقف شیدار- سقف کوبیاکس- سقف دال بتنی- سقف تیرچه بلوک- سقف کاذب

انواع سازه سقف ها در ساختمان سازی :

-سقف شیبدار

-سقف کاذب

-سقف تیرچه بلوک

-سقف لانه زنبوری

-سقف عرشه فولادی

-سقف کوبیاکس

-سقف دال بتنی

-سقف کامبوزیت

-سقف تیر-دال

-سقف سیاک

-سقف طاق ضربی

-سقف روفیکس

-سقف بیش تنیده

سقف شیبدار

به سقف هایی تخت گفته می شود که زاویه بین آن ها با افق بین 0 تا 10 درجه باشد. اگر این زاویه بین 10 تا 70 درجه باشد به آن سقف شیبدار گفته می شود. سقف های قوسی از دیگر نوع سقف شیبدار می باشد که در زمان قدیم از آن استفاده می شد و امروزه از آن خیلی کم استفاده می شود. شیب سقف به نوع بارش و میزان بارندگی و نظر طراح دارد. در شمال کشور سقف اکثر خانه ها شیبدار است به خصوص خانه های روستایی و ویلایی. سقف های شیبدار عبارتند از یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه.

سقف شیبدار

 پوشش سقف شیبدار

در سقف شیبدار برای محافظت سقف از جنس مشخص با توجه به سلیقه کارفرما اجرا می شود. در انتخاب سقف ها بستگی به عواملی مانند بارندگی، یخ زدگی، باد و تابش خورشید، نما مورد نظر از نظر زیبایی، نوع اسکلت سازه و بارهایی که به سازه وارد می شود، تاثیر می گذارند.بعضی از سقف ها امکان تعویض دارند اما باید از دوام زیاد برخوردار باشند. در ادامه به بررسی نوع سقف ها می بردازیم.

 آلومینیومی :

از یکی دیگر انواع سقف ها، سقف آلومینیومی می باشند. که شیب آنها باید 15 درجه باشد. این ورق ها 6 متر طول دارند که ذوزنقه ای و موج دار هستند و وزن آن ها بسیار کم است.

 گالوانیزه:

از این محافظ برای سقف های شیبدار ورق های گالوانیزه است که ضخامت آن ها 6/0 میلی متر می باشد. اگه آن ها را رنگ زده دوام آن زیاد شده و زیبایی خاصی به نمای ساختمان می دهد. این ورق ها به دلیل دوام زیادی که دارند مقرون به صرفه هستند.

بوشش سفالی:

از سقف سفالی برای مناطقی که در معرض بارندگی قرار دارند استفاده می شود. جنس سفال گل رس است که به صورت دستی یا ماشینی ساخته می شوند. که نوع ماشینی آن مقاوم تر و با صرفه تر است.

 آزبستی:

این نوع بوشش از جنس سیمان هستند. در کارخانجات و انبارها استفاده می شوند. این سقف ها عایق حرراتی خوبی نیستند و حتما باید در اجرای آن باید عایق حرارتی استفاده شوند. عرض این ورق ها 10/1 متر و در طول هایی تا 3 متر می باشند.

سقف کاذب

برای سرد و گرم شدن ساختمان باید از هدر رفتن انرژی جلوگیری کرد که از مهم ترین نکات در ساختمان سازی است. با استفاده از دو جداره کردن سقف باعث می شود انرژی ذخیره شود و از هدر رفتن آن جلوگیری کرد. یک سقف زیر سقف اصلی ایجاد می شود به آن سقف کاذب گفته می شود. سقف کاذب دارای ویژگی های زیر می باشد:

-کاهش ارتفاع ساختمان

-عبور مخفی کانال های تاسیساتی

-عایق صوتی و حرارتی

-جلوگیری از دیده شدن برخی از سازه ها

در اجرای سقف کاذب باید دقت شود . این سازه با وزن کمی دارد و هر چه اجرای آن ظریفتر باشد به زیبایی آن می افزاید. این سقف هیچ خاصیت باربری ندارد و هیچ نیرویی تحمل نمی کند.

سقف کاذب

 

سقف تیرچه بلوک

بعضی از نقاط سقف که خاصیت باربری ندارند و فقط سازه را سنگین کردند تعدادی بلوک توخالی سفالی و یا بتنی بین تیرچه ها قرار می دهند.

اجزای تشکیل شده در سقف تیرچه بلوک:

-تیرچه بتنی

این تیرچه باید روی تیرهایی که باربر هستند قرار داشته باشند. معمولا فاصله بین تیرچه ها باید 50 سانتی باشد. این فاصله نباید از 75 سانتی بیشتر شود.

-بلوک ها

برای بر کردن حجم سقف از بلوک های توخالی بتن یا سفالی استفاده می شود. این بلوک ها بین تیرچه ها قرار می گیرندتا فضای بین تیرچه ها بر شوند.

-بتن

بتن لایه بع ضخامت 5 الی 10 سانتی متر روی سقف اجرا می شوند و باید بین بلوک ها را بر کند. باید بتن به خوبی ویبره شود.

تیرچه بلوک8 750x430 1 | گروه معماری ارج آرک

 

انواع تیرچه

الف)تیرچه  بتنی

ب)تیرچه فلزی با جان باز

ج)تیرچه اشپنیت

انواع بلوک پر کننده

الف)بلوک پلی استایرن

ب)بلوک سفالی

ج)بلوک سیمانی

سقف لانه زنبوری

این سقف از نوع دیگر سقف های بتنی است که میلگردها در دو جهت قرار می گیرند. دال به صورت دو طرفه اجرا می شود. اجرای این سقف به این صورت است که قالب ها قبل از شروع بتن ریزی به روغن مخصوصی آغشته می شوند تا زمانی که قالب ها باز می شوند به بتن آسیبی وارد نشود. این قالب ها بین تیرچه درجا قرار می دهند و جک های هیدرولیکی بین کاسه ها قرار می دهند تا بتن خود را بگیرد و بعد از آن قالب ها باز می کنند.

سقف لانه زنبوری

ضوابط اجرای آن

-بتن باید حداقل 7 و حداکثر 14 روز تا زمان گیرش در قالب باشد.

-تا زمانی که بتن سخت نشده نباید قالب برداری صورت بگیرد.

-کمترین ضخامت  روی قالب ها برای اجرای بتن ریزی باید 10 سانتی باشد.

-از فولادهای آجدار در آرماتورهای اصلی استفاده شود.

-پوشش یک شبکه از آرماتور حرارتی به فاصله حداکثر 25 سانتی متر

-در قسمت تکیه گاهی باید از آرماتورهای منفی استفاده شود.

سقف عرشه فولادی

سقف عرشه فولادی ورق فولادی سرد است که با تیرهای فولادی حمایت می شوند. ساخت آن برای به حداکثر رساندن فولاد انجام می شود. با توجه به یکنواختی و کیفیت می تواند ظاهر جذابی داشته باشد.

استفاده از این سقف در سال های اخیر رواج بیدا کرده است. دلیل اصلی استفاده از این سقف سرعت بالای اجرای آن و دوام زیادی که دارد است. اجزای تشکیل دهنده آن تیرهای فرعی، ورق گالوانیزه ذوزنقه ای، گل میخ، بتن و آرماتور حرراتی است.

یکی دیگر از دلایل رواج این نوع سقف ایمنی زیاد آن در حین اجرا است. بس از پخش کردن و اتصال ورق ها به سازه یک عرشه فولادی گسترده ایجاد می شود. که یک سطح ایمن را در اختیار دستگاه اجرایی قرار می دهد.

سقف عرشه فولادی

مزیت های آن عبارتند از:

-از نظر ساختار دارای کیفیت خوبی هستند.

-اتصلات به وسیله بیچ و میخ انجام می شود.

-اتصالات پنهان است.

-مقاوم در برابر آتش سوزی

-نیاز به قالب بندی ندارد.

-سرعت اجرای بالا

-امکان بتن ریزی هم زمان

-سبک بودن وزن سقف

سقف کوبیاکس

این سقف تازه وارد ایران شده است. از لحاظ سازه شبیه دال دو طرفه است اما تفاوت هایی دارد. به این صورت است که در ضخامت دال گوی های تو خالی سبکی منظم قرار می دهند. تا از بتن برای پر کردن آن قسمت ها جلوگیری شود. کار این گوی های توخالی مانند بلوک ها در سقف تیرچه بلوک است. وظیفه آن جلوگیری از بتن ریزی در قسمت هایی است که نیازی به بتن ریزی ندارند.

در این سقف ها بار مرده وجود ندارد، یعنی بتن در قسمت هایی که هیچ نقش سازه ای و تحمل بار ندارد حذف می شود. به این صورت است که به جای بتن از گوی های توخالی که وزن کمی دارند اجرا می شوند و جنس این گوی ها پلی اتیلن یا بلی پروپیلن است.

سقف کوبیاکس

سقف دال بتنی

این سقف ببه دلیل وزن بالای آن و سرعت اجرای بایین آن و هزینه بسیار زیاد آن کمتر استفاده می شود. در برخی از ساختمان ها که اهمیت بالایی دارند مانند ساختمان های واقع در نیروگاه ها یا مراکز صنعتی از این سقف استفاده می شود.

اجزای تشکیل دهنده اسن سقف آرماتور و بتن است. عاملی که باعث تمایز دال یک طرفه از دال دو طرفه است نسبت طول به عرض آن است. به این صورت که نسبت طول به عرض دال از عدد 2 کمتر باشد دال یک طرفه است و در غیر این صورت دال دو طرفه است. دال یک طرفه فقط در جهت طولی و دال دو طرفه در هر دو جهت از آرماتور خمشی استفاده می شود.

سقف دال بتنی

سقف کامپوزیت

این سقف در اسکلت فلزی اجرا می شود. اجزای تشکیل دهنده آن تیرهای فرعی، برشگیر، بتن و آرماتور است. برای اجرای این سقف نیاز به شمع بندی نیست و این امکان را دارد که چند سقف به صورت همزمان بتن ریزی شود.

سقف کامپوزیت

سقف تیر-دال

اسن سقف شبیه سقف کامپوزیت می باشد. تفاوت آن در تیرهای فرعی آن بتنی می باشد. سقف تیر و دال در اسکلت بتنی به صورت درجا و در اسکلت فلزی به صورت پیش ساخته اجرا می شوند.

سقف تیر-دال

سقف سیاک

سقف سیاک به صورت سقف های تیر و دال یک طرفه است اجرا می شوند. شمع های چوبی یا آهنی اجرا و آرماتور گذاری تیرچه و بلوک اجرا می شوند.

سقف سیاک

ویژگی های سقف سیاک

-سهولت نصب و حمل قالب ها

-حذف بلوک های سفالی

-یکپارچگی سقف

-امکان عبور تاسیسات میان سقفی

-در دهانه های نرمال 5 متر در سقف سیاک تنها 5 کیلو آرماتور لازم است.

سقف طاق ضربی

استفاده از این سقف منسوخ شده و دیگر مورد تایید آیین نامه ها نیست اما ساختمان های زیادی از سقف طاق ضربی استفاده می کنند.

سقف طاق ضربی

سقف روفیکس

این سقف همان سقف کامپوزیت است که به جای تخته از یک صفحه فلزی مشبک به نام روفیکس استفاده می شود. جنس روفیکس ورق گالوانیزه به ضخامت 0/7 تا 0/8 میلیمتر است. مشبک بودن روفیکس باعث می شود بتن به خوبی با آن درگیر شود. به این دلیل ترکیب بتن و فلز مقاوم به دست آورده و در برابر بارهای وارده به سقف مقاوم خواهد بود.

سقف روفیکس

سقف پیش تنیده

این سقف از جدید انواع سقف است که وارد صنعت ساختمان سازی ایران شده است. در سقف از کابل و قرار گیری آن در دال بتنی یک نیروی فشاری اولیه از سازه در منطقه کششی دال بتنی ایجاد می کند تا بس از بهره برداری از سازه منطقه کششی باعث خوردگی نشود و از حدکثر ظرفیت بتن استفاده می شود.

سقف پیش تنیده

 

طراحی ساختمان خود را به شرکت طراحی و دکوراسیون داخلی ارج بسپارید.

 

گروه معماری ارج آرک

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.