انواع سقف ها و نکات اجرایی آن
سقف از مهم ترین قسمت های ساختمان است که به روش های گوناکون اجرا می شود . سقف بنا باید از مقاومت لازم برخوردار باشد تا دچار آسیب نشود. از سیستم های متفاوتی برای اجرا آن به کار برده می شود. در این جا به انواع سقف ها و نکات اجرایی آن می پردازیم.
در این مقاله قصد داریم انواع سقف ها و ویژیگی های آن بپردازیم.
انواع سقف ها و نکات اجرایی آن
-سقف دال بتنی
سقف دال بتنی ضخامتی بین 10 الی 50 سانتی متر دارد و در سقف طبقات اجرا می شود. سقف دال بتنی وزن زیادی دارد و اجرای آن در مقایسه با سقف های دیگر هزینه بردار است. از مزایای این سقف به مقاومت بالای آن در مقابل لرزش ها مانند زلزله اشاره نمود.
سقف دال بتنی در ساختمان هایی که از اهمیت بسیاری برخوردار است اجرا می شود. برای مثال مراکز صنعتی بزرگ دارای سقف دال بتنی هستند. این نوع سقف از بتن و آرماتور تشکیل می شود . منظور از دال در این نوع سقف ها این است که بتن و فولاد را به صورت یکپارچه ساخته می شود.
-سقف تیرچه بلوک
از رایج ترین نوع سقف ها، سقف تیرچه بلوک می باشد. که در این نوع سقف هاف تیرچه ها نقش تیر فرعی را داشته و فاصله بین آن ها با بلوک پر می شود . بلوک ها نقش سازه ای در این نوع سقف ندارند. در ساختمان های با اسکلت فلزی و بتنی از این سقف ها اجرا می شود. سقف تیرچه بلوک وزن بسیار کمی دارد و در برابر نیروهای افقی مقاومت دارد.
در اجرای این سقف به ه جک نیازی نیست و سقف و اسکلت به صورت یکپارچه ساخته می شوند. استفاده از بلوک به جای بتن، این نوع سقف را مقرون به صرفه کرده است.
-سقف عرشه فولادی
این سقف با استفاده از ورق های گالوانیزه ذوزنقه ای اجرا می شوند. اجزای آن شامل ورق گالوانیزه، فلاشینگ، گل میخ، میلگرد و بتن می باشد. ای نوع سقف وزن سبکی دارد و اجرای آن از نظر اقتصادی کم هزینه است. با استفاده از این سیستم در ساختمان می شود که سقف گذاری و بتن ریزی را به طور همزمان اجرا نمود.
از سقف عرشه فولادی می توان به جای سقف تیرچه بلوک استفاده کرد. از مزایای این سقف می توان به ایمنی کار اشاره کرد. زیرابعد از اتصال ورق های گالوانیزه به سازه سطحی به طور یکپارچه اجرا می شود که کارگران به راحتی می توانند روی آن کار کنند.
مراحل اجرای سقف عرشه فولادی
نحوه اجرای سقف عرشه فولادی به ترتیب شامل مراحل نورد سرد ورق های فولادی، انتقال ورق های فولادی به پروژه، نصب ورق های فولادی، ثابت نگه داشتن ورق های فولادی، نصب گل میخ، میلگرد کذاری و بتن ریزی می باشد.
انواع عرشه فولادی
از عرشه فولادی انواع مختلفی در بازار وجود دارد. به عنوان مثال می توان به عرشه های فولادی کامپوزیتی، عرشه های دهانه بلند و عرشه های سلولی نام برد.
نقش گل میخ در سقف عرشه فولادی
استفاده از گل میخ در قسمت هایی که عرشه فولادی بر روی تیرها جا می گیرند، مهم است. نصب گل میخ ها توسط دستگاه جوش قوس الکتریکی انجام میگیرد.
معایب سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی نیز معایبی هم دارد. به عنوان مثال اجرای سقف های عرشه فولادی نیاز به تمهیدات ویژه ای دارد. اجرای آن کار ساده ای نیست و با سختی همراه است. یکی از مهم ترین معایب آن لرزش شدید آن ها می باشد.
-سقف تیرچه کرومیت
این نوع سقف جزو سقف های تیرچه بلوک محسوب می وند. که با استفاده از تیرچه فلزی با جان باز انجام می شوند. در سقف تیرچه کرومیت فضای بین تیرچه های با پلی استایرن، بلوک سیمانی، کامپوزیت پر خواهد شد. اسن سقفها انسجام بالا و صلبیت برخوردار هستند. در این نوع سقف به دلیل عدم نیاز به شمع بندی، سرعت اجرای آن بالاست.
سقف تیرچه کرومیت در مقایسه با سقف تیرچه بلوک وزن سبکتری دارد و به همین دلیل وزن سازه را پایین می آورد.برای اجرای این سقف در سازه در بال تحتانی یک تسمه و در جان یک میلگرد خم شده استفاده می شود.
-سقف وافل
سقف وافل یه سقفی گفته می شود که با استفاده از سیستم دال قابلمه های ساخته می شوند. به این سقف ها، سقف قابلمه ای گفته می شود که مانند دال دو طرفه است.
از این سازه برای بیمارستان ها، پارکینگ های مسقف، فرودگاه ها و ایستگاه های سرپوسیده استفاده می شود.
زمان اجرای سقف وافل به دلیل عدم نیاز به میلگرد تقویتی و اتصال آن به تیرها کمتر است. بتن ریزی به صورت یکپارچه در این نوع سقف ها انجام می شود.
اجرای سقف وافل
اجرای سقف وافل شامل پنج مرحله است که به ترتیب زیر سازی سقف، چیدن قالب های وافل، آرماتور بندی سقف، بتن ریزی و قالب بندی نیز است.
-سقف یوبوت
استفاده یوبوت برای سبک کردن دال های سقف صورت می گیرد. شکل ظاهری یوبوت ها از عناصر سازه نمی باشند و استفاده از آن ها در جهت حذف بتن و ابجاد حفره درون دال صورت می گیرد.
اجرای سقف یوبوت
در اجرای سقف یوبوت در ابتدا باید قالبت تخت زیرین دال را ببندیم. در مرحله بعد به بسات شبکه آرماتور پایین دال می رسد. پس از انجام این کار ها نوبت به قالب های یوبوت که براساس نقشه های اجرایی باید چیده شوند.
سپس شبکه آرماتور بالای دال بسته می شود و پس از بتن ریزی در لایه اول انجام می شود و در مرحله بعد بتن ریزی لایه تکمیلی صورت می گیرد.
معایب سقف یوبوت
از مهم ترین معایب سقف یوبوت به حساسیت آن ها در برابر شکستگی و خوردگی می توان اشاره کرد.
-سقف متحرک
سقف متحرک نمونه ای از سقف های برقی است که از متریال های متفاوت در ساخت آن انجام می شود. این سقف ها قابلیت باز و بسته شدن دارند و در مکان های مختلف روباز و سایبان استخرها مورد استفاده قرار می گیرند.
از نمونه متریال مورد استفاده از آن ها در سقف پارچه های مخصوص است. پوشش آن از پارچه و آلومینیوم تشکیل شده است. نحوه کار این گونه سقف های به شکلی است که به یک موتور نیروی لازم برای بازو بسته شدن نیاز است.
-سقف کاذب
سقف های کاذب از جمله سبک ترین نوع سقف به شمار می روند که پس از اجرای لوله های تاسیساتی می توان این نوع سقف را اجرا نمود.
از مزایای این سقف وزن بسیار سبک، مقاومت در برابر حرارت و رطوبت، سرعت اجرای بالای آن اشاره کرد. این سقف ها به راحتی بین تیرچه ها قابل اجرا خواهند بود.
-سقف کامپوزیت
سقف کامپوزیت در اسکلت فلزی قابل اجرا خواهد بود و از ترکیب بتن و فلز ساخته می وند. اجزای تشکیل دهنده سقف کامپوزیت مواردی مانند آرماتور حرارتی، بتن، تیر فرعی و برش گیر استفاده می شوند.
در این سقف از یونولیت استفاده نمی شود و برای نازک کاری و ایجاد سطح یکپارچه در زیر آن سقف رابیتس اجرا می گردد. از گل میخ به عنوان برش گیرها در این سقف به کار می روند و وظیفه آن اتصال ورق های پوششی به تیرهای فرعی می باشد.
-سقف کوبیاکس
سقف کوبیاکس مدتهاست که وارد صنعت ساختمان سازی شده است. از نظر ساختاری شباهت زیادی به دال دو طرفه دارد، تفاوت بین این دو نوع سقف این است که در سقف کوبیاکس، گوی های تو خالی سبکی به طور منظم کنار هم قرار می دهند تا در هنگام مصرف بتن، از پر کردن قسمت این قسمت جلوگیری انجام شود.
جنس گوی ها در این نوع سقف از پلی اتیلن بازیافتی می باشد. این نوع سقف هزینه بالا و سرعت پایینی که دارد نتوانسته است زیاد در ساختمان سازی مورد استفاده قرار بگیرد.
-سقف طاق ضربی
یکی از قدیمی ترین روش های ساخت سقف در زمان قدیم می باشد. از مزایای این سقف در دسترس بودن مصالح و عدم نیاز به قالب می باشد.
طراحی این گونه سقف معایبی دارد. به عنوان مثال در ساخت آن ها از سازه های مقاوم استفاده نمی شود، از استحکام بالایی برخوردار نمی باشد.
شهریار آزاد
2021-09-11برای ساختمان مسکونی کدام سقف بهتر است؟
مهدی حسینی
2021-09-11اطلاعاتتون واقعا مفید هستو ازتون ممنونم
محسن اذانی
2021-09-13کدام سقف در برابر فشار مقاوم تر است
میمنت کاشفی
2021-09-13خیلی ممنونم از اطلاعاتتون
ایمان بحر آبادی
2021-09-13کدام سقف در برابر بار زنده و بار مرده مقاوم است
محمد شایگان
2021-09-13از مدیریت شرکت ارج ممنونم
علی نزل آبادی
2021-09-13اطلاعات شما خیلی موثر هست ممنونم