طراحی سقف های خاص

طراحی سقف با سازه های خاص

 

در این جا می خواهیم وضعیت سقف ها و نیز طراحی سقف با سازه های خاص بپردازیم.از سقف های مرسوم در ایران می توان به سقف های تیرچه بلوک نام برد. این سقف ها بر خلاف نصب نسبتا سریع و راحت دارای معایبی مانند وزن مرده زیاد، عدم کارایی مناسب در مقابل زلزله، عدم کیفیت مناسب در حین اجرا می باشند. از خصوصیات خوب این سقف ها  به مقاومت خوب در برابر آتش سوزی و عایق بودن آن ها نیز می توان اشاره نمود.

با وجود معایب سقف های تیرچه بلوک نیز استفاده بهتر از مصالح ساختمانی و نیاز به سازه مقاوم در برابر زلزله، در چند سال اخیر ذهن محققین و صنعت ساختمان را مشغول کرده است که با بهره گیری از روش های علمی، فناوری های نوین و مصالح جدید یکی از ضرورت های اساسی جهت بالابردن کیفیت ساختمان به کار ببرند. با توجه به نیاز روز افزون جامعه به مسکن استفاده از سیستم های سقف سازی جدید، سبک سازی و مقاوم بودن ساختمان ها در برابر زلزله نیز امری ضروری است.

در این مقاله به اهمیت سقف و نیز طراحی سقف با سازه های خاص می پردازیم.

اهمیت سقف در طراحی سقف با سازه های خاص

تیرها و اجزای دیگر ساختمان قسمت های بابر اصلی یک ساختمان چند طبقه را تشکیل می دهند. وظیفه سقف ها جمع ککردن و انتقال بارهای زنده و مرده طبقات به تیر می باشد. باز به تیر منتقل شده و سپس از ازستون ها به فوندانسیون ساختمان منتقل می شود و وارد زمین می شود.

بررسی انواع سقف های مورد استفاده

در انتخاب نوع سیستم سقف عوامل متعددی نیز دخیل هستند که عبارتند از:

-پلان ساختمان

-بار سقف ها

-مقاومت جانبی مورد نظر

-ضخامت مورد نظر برای سقف

-مقاومت در برابر آتش سوزی

-میزان انتقال صوت

-وزن تمام شده سقف ها

-نمای زیرین سقف

-نحوه کف سازی

-موقعیت سقف

-نحوه نصب سیستم های تاسیساتی

-کاربری ساختمان

-هزینه ساخت

سقف های مجوف شده با بلوک های تو خالی

این روش شباهت زیادی با روش سقف سازی تیرچه بلوک در ایران است. تیرهای بتنی پیش ساخته با بوک های بتنی به کار می روند. عملکرد بلوک ها مانند قالب های درجا است که در تمام همر سازه داخل سقف می ماند. این بلوک ها بین نوارهای باریک پس از انجام بتن ریزی درجا تیرچه ها را تشکیل می دهند، جا می دهند. نوار های باریک بین بلوک ها توسط میگرد های کششی مسلح می شوند.

وظیفه نیلگردها ایجاد مقاومت کششی برای تحمل وزن سقف و بارها می باشد.

سقف مشبک لانه زنبوری

در اجرای سقف های لانه زنبوری از قالب های به شکل فایبر گلاس،پلی پرولین و فولادی استفاده می شود. این قالب ها طوری بوده در چهارچوب ها آزاد بوده و در فواصل معین میگرد قرار می دهند. قالب های استفاده شده بسیار دارای استحکام و سبک بوده و مقاومت در برابر بارهای وارده در حین ساخت را دارد.

قالب های به صورت موازی از یکدیگر در محل قرار می گیرند و شمع بندی در قالب ها انجام می گیرند.

سقف های پیش ساخته بتنی

قطعات پی شساخته مورد استفاده در ساختمان در کارخانه تولید می شود و سپس جهت نصب به کارگاه منتقل می شوند. سازه های بتنی پیش ساختی اغلب به صورا درجا ریز در محل اجرا می شوند. تولید قطعات پیش ساخته در سطح زمین و با استفاده از ماشین آلات مخصوص مخلوط کردن و ریختن بتن انجام می شود.

در صورت استفاده از پیش تنیدگی قطعات پیش ساخته قابلیت پوشش دهانه های بزرگ را ضخامت کمتر و وزن کمتر را دارند. نصب و برپا کردن ساختمان هایپی شساخته سریع تر و راحت تر انجام می شود.هنگام ساخت قطعات پیش ساخته بتنی فرورفتگی های مناسبی در لبه آن ها قرار می دهند.

استفاده از قطعات پیش ساخته نسبت به انواع حالات استفاده از بین درجا ریز دارای مزیت هایی می باشد. دشواری های موجود هنگام حمل قطعات با ابعاد بزرگ از کارخانه به محل اجرا و نیاز به جرثقیل و تمهیدات ویژه ای برای بالابردن نیز می باشد.

الف) دال های توپر یا تو خالی پیش ساخته برای سقف سازی

برای پوشش دهانه های کوچک معمولا از دال های توپر  یگپارچه با ضخامت کم مورد استفاده قرار می گیرد. برای پوشش دهانه های بزرگتر بع کارگیری قطعات پیش ساخته بتنی با عمق بیشتری ضروری است.

قطعات پیش ساخته تو خالی برای پوشش دهانه های متوسط مناسب هستند. سوراخ های تعبیه شده در راستای طول قطعاتريال سبب کاهش وزن سیستم و حذف قسمت هایی از بتن که تنش فشاری وارد نمی شوند، می گردد.

ب)سقف پیش ساخته با استفاده از مقاطع t شکل

برای پوشش دهانه بزرگ توسط سقف مورد نظر یا صلبیت بیشتری از سقف می باشد. از قطعات پیش ساخته مانند تیرهای t شکل منفرد یا تیرهای t شکل دوبل استفاده می شود.

سیستم پیش ساخته دال ورقی

در این روش پانل های بتنی پیش ساخته برای پوشش دهانه های بزرگتر مورد استفاده قرار می گیرند. این سیستم به خوبی قابلیت استفاده در ساختمان های بتنی درجا را دارد و از پیش تنیدگی به صورت متفاوتیدر این سیستم مورد استفاده قرار می گیرند. براهای مرده در زمان اجرا توسط پانل های پوسته ای پیش سااخته و بارها توسط مقطع مرکب از پانل های پیش ساخته و بتن نیز تحمل می شوند.

از مزیت های این روش صرفه جویی در زمان ساخت، رفتار خوب سازه ای  پانل ها و تقلیل هزینه های اجرا می باشد.

روش استفاده از تیرک های کوتاه و تیرهای اصلی

یکی از روش های سقف سازی که قابلیت کاهش ضخامت سقف و کاهش ارتفاع کلی ساختمان را دارد. روش استفاده از تیرک های کوتاه و تیرهای حمال می باشد. این روش در سال 1972 توسط کلاکو ابداع شد.

لوله ها و کانال ها از زیر سقف عبور داده و برای عبور لوله ها باید سوراخ هایی در تیر های بتنی ایجاد کرد. این روش در زمان ابداع یکی از مطرح ترین روش های سقف سازی بوده است.

مزایای استفاده از این سیستم عبارتند از :

-کاهش میران فولاد مصرفی در تیرهای اصلی فولادی با توجه به افزایش عمق مقطع

-کاهش میزان مصرف فولاد در تیرها با توجه به امکان ایجاد پیوستگی

-کاهش 25 درصدی میزان فولاد مصرفی در سیستم سقف سازی

 

طراحی و اجرای ساختمان خود را به شرکت طراحی و دکوراسیون داخلی ارج بسپارید.

 

گروه معماری ارج آرک

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *